Jedan dan sa ekipom Hitne pomoći DZ Bujanovac

Neki nas zovu i zbog temperature: dr Mejdi Zećiri

BUJANOVAC, 17. mart 2018. –  Broj intervencija  službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bujanovac u poslednje vreme je u znatnom porastu  zbog  sezonskih virusnih infekcija.

Po rečima dr  Mejdija Zećirija, lekara  u službi HMP, dežurne ekipe dnevno  intervenišu preko 80 puta, uglavnom  u  prostorijama  ove službe.

  • Tročlane ekipe, sastavljene od lekara, medicinske sestre, odnosno tehničara i vozača sanitetskog vozila, izlaze i na teren. Takvih intervencija u proseku, na dnevnom nivou, imamo između 10 i 15. Najčešći interventni slučajevi su nesvestice, gušenja, alergije, asmatičari, povrede u saobraćaju… Preko leta imamo  i ujede zmija, pčela, stršljenova…  –  navodi Zećiri, koji je i zamenik direktora DZ.

Zadatak hitne medicinske pomoći je i prevoz pacijenata do najbliže zdravstvene stanice, ZC Vranje, KBC Niš, Beograd i Novi Sad

Prema pravilima službe ekipe HMP, prioritetno  na teren izlaze po pozivu tzv. prvog reda hitnosti, kao što su prividna smrt i besvesna stanja praćena gušenjem, spoljašnje i unutrašnje krvarenje, povrede glave sa nesvesticom, otvorene povrede telesnih duplji, upale slepog creva, prskanje čira, povrede trbušnih organa i trovanja u početnoj fazi.

  • Krvarenja bez znakova iskrvarenosti, otvoreni prelomi kostiju i zglobova, obimnije povrede mekih tkiva, teške opekotine, smrzotine i povrede nastale kao posledica zračenja, predstavljuju drugi red hitnosti. U treći red spadaju rane sa slabim krvarenjem, opekotine do 40 odsto površine tela, manje smrzotine i lakše povrede udružene sa ozračenjem, dok su povrede kičmenog stuba, kičmene moždine, zatvorene povrede karlice, prelomi kostiju, uganuća i iščašenja u četvrtom redu hitnosti – ističe sagovornik „Bujanovačkih“.

Međutim, dešavaju se i situacije, kada ekipe HMP izađu na teren, a radi se o lakšim slučajevima, odnosno o zloupotrebama. Zećiri za primer navodi ređe pozive, koji se nažalost dešavaju, kao što su povišena telesna temperatura…

Dnevno oko 80 intervencija

-Naravno i tada obavimo lekarski pregled i upozoravamo da ubuduće ne dolazi do takvih situacija. Zadatak hitne medicinske pomoći je i prevoz pacijenata do najbliže zdravstvene stanice, ZC Vranje, KBC Niš, Beograd i Novi Sad. Služba HMP  Doma zdravlja Bujanovac, sa četiri saniteska opremljena kombija, može se reći, ima solidan vozni park, mada se kontinuirano stremi boljoj opremljenosti. – kaže Zećiri, lekar sa jedanaestogodišnjim radnim iskustvom u  pomenutoj službi.

U njoj radi ukupno 8 lekara (6 specijalista i 2 opšte prakse) i 15 medicinskih sestara i tehničara.

Radno vreme člana dežurne ekipe je od 8 do 20 časova, sutradan od 20 do 8 časova, nakon čega odmara tri dana.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *