U Pčinjskom okrugu 62 žrtve tokom NATO bombardovanja

Bujanovac, Vranje, 25. mart 2018. (foto www.vranje.org.rs)-  Tokom 78 dana bombardovanja 1999. godine, u Pčinjskom okrugu zabeležene su 62 žrtve od kojih su 34 civili, a NATO avijacija je za to vreme ispalila oko 1.100 projektila na ovaj region, prenosi portal VranjeNews.

Povodom obeležavanja devetnaest godina od bombardovanja, u subotu je kod spomenika poginulima u NATO agresiji, na platou kod Galerije Narodnog muzeja u centru Vranja, održan komemorativni skup, piše VranjeNews.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da „skoro dve decenije, buđenje proleća obeležavamo sa najdubljim žalom“.

– Okupljeni danas ovde, svedočimo o velikoj nepravdi koja je zatresla Srbiju pre skoro dve decenije.

Odajemo počast svim žrtvama, odraslima i deci – herojima, čiji su životi okončani u bestijalnom napadu devetnaest zemalja na bespomoćnu, ali ponosnu otadžbinu, željnu jedino mira i blagostanja – istakao je Milenković.

Parastos poginulima držao je episkop vranjski Pahomije, sa lokalnim sveštenstvom, a nakon toga članovi porodica, veterani, predstavnici vojske, policije i druge delegacije položili su vence i cveće.

U sklopu obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković primio je u petak predstavnike ratnih vojnih veterana, aktivnih vojnika koji su tokom 1998. i 1999. godine bili stacionirani u reonu karaula Košare, Morina i Gorožup na Kosovu i Metohiji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *