Manastir Prohor Pčinjski dobio Kuću za posetioce

Bujanovac, 25. april 25. april 2018.- (foto: Eparhija Vranjska)- Pravoslavna Eparhija vranjska, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, otvorila jeu utorak u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca „Centar za posetioce“ predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“.

Kako prenosi portal VranjeNews, episkop vranjski Pahomije, koji je osveštao prostorije novog Centra, podsetio je da je „bog darovao rodu ljudskome biljni i životinjski svet“.

– Kada je Bog stvarao svet stvorio je prvo biljni i životinjski svet da bude na usluzi čoveku, a onda čoveka obavezao da brine o životinjama i biljkama – rekao je vladika.

Načelnica Odeljenja za prirodna dobra Zavoda za zaštitu prirode Srbije Dragana Ostojić kazala je da je otvaranje centra „omaž prirodi“.

– Ovime ćemo dati veliki doprinos zaštiti prirode, Doline Pčinje jedinstvene po svojim prirodnim, duhovnim i kulturnim vrednostima – kazala je Ostojićka.

Centar će biti na raspolaganju svima a, kako je rečeno, posebno učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele da proučavaju biljni i životinjski svet u Dolini Pčinje.

Predeo izuzetnih odlika prostire se na oko 2.600 hektara. Ovo područje proglašeno je odlikaškim upravo zbog toga što je jedna od njegovih najvažnijih osobenosti vegetacija– šume hrasta, sladuna i cera, bukve, crnog jasena itd.

Ta šuma u mnogome određuje posebne klimatske uslove koji vladaju na ovom području.

Dolina važi za područje osiromašenih reliktnih šumskih zajednica, te je država, između ostalog, i zarad njihovog očuvanja proglasila zaštićenom.

Takođe, tamo živi oko 150 vrsta ptica, veliki broj različitih vrsta sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Za staraoca „Doline Pčinje“ je 2003. godine (posle niza godina tokom kojih je to bila HK „Vrelo“, Bujanovačka Banja), uredbom Vlade Srbije određena SPC – Pravoslavna Eparhija Vranjska.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *