Dolina Pčinje dobila viši stepen zaštite

BUJANOVAC, 26. april 2018. Zavod za zaštitu prirode Srbije u sredu je u Bujanovcu promovisao reviziju Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, kojim upravlja Eparhija vranjska.

Dr Dragan Nešić je, prisutne u amfiteatru bujanovačkog Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice, podsetio da je pre 20 godina ovaj predeo proglašen kao  prirodno dobro druge kategorije, ali je sada, nakon dvogodišnjeg rada na terenu nastala nova studija sa novim  saznanjima koja su donela novine, tako da ovaj predeo sada ima tri kategorisana režima.

Odlučili smo da Predeo izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, sa ranijih 2.606 hektara  proširimo za 1.622 hektara, pa sadašnja ukupna površina ovog zaštićenog prostora  iznosi oko 4.200 hektara. 
Proširenje se odnosi na prostor oko sela Uzovo i deo Pčinje prema Barbacu. Sada ovo prirodno dobro oko 80 odsto pripada opštini Bujanovac, a 20  odsto opštini Trgovište.
 U odnosu na ranije,kada je na celom Predelu izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“ važio drugi stepen zaštite, sada je procenjeno da neki delovi zaslužuju viši stepen, kao što su dve lokacije na centralnom grebenu Kozjaka. Pored geološke  specifičnosti ovog  područja još vrednije je bogatstvo  biodiverzitetaDoline Pčinje – istakao je Nešić.

Prezentaciji revizije Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, između ostalih, su prisustvovali episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, zamenik predsednika opštine Bujanovac dr Stojanča Arsić, predstavnici Crkvene opštine Bujanovac i učenici i zaposleni u OŠ „B. Radičević“ i SŠ „S.Sava“ u Bujanovcu.

Prezentaciji je prethodio nastupbujanovačkog crkvenog hora Sv.Prohor Pčinjski.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *