Prohor Pčinjski: Pri kraju obnova Kraljevog konaka

BUJANOVAC, 9. maj 2018. – Od požara januara 2014. godine, obnovljen je veći deo Kraljevog konaka pri manastiru Prohor Pčinjski kod Bujanovca, javlja RTS.

Obavljeno je 90 odsto radova, a preostaje uvođenje grejanja, protivpožarnog sistema, povezivanje električnih instalacija.

 Od krova do prizemlja obnovljena je konstrukcija, ozidane prostorije, postavljeni stubovi. U prizemlju je velika trpezarija, na spratu monaške sobe, raspored ostaje isti kao i pre požara.

Kraljev konak prostire se na 1.645 metara kvadratnih. Spolja je urađen deo fasade, potpuno je zamenjena krovna konstrukcija, uređen je i plato ispred konaka.

U unutrašnjosti je završena primarna mreža svih instalacija, obnovljena stolarija. Nedostaju mokri čvorovi i protivpožarni sistem.

Ostaje da se u istočnom krilu dovede grejanje do kraja, za to je kupljen deo opreme. Ostaje i da se poveže struja i glavni razvodni orman. U zapadnom krilu ostaje da se završe prostori gostinske sobe i sekundarni priključci“, kaže arhitekta Sima Gušić

Za završetak radova na zapadnom krilu konaka, po rečima Dragana Manasijevića, člana Upravnog odbora Eparhije vranjske, neophodno je između 15 i 20 miliona dinara:

„Govorim o Kraljevom konaku, a da bi se završili svi radovi, oko 45 do 50 miliona.“

Kompleks manastira Prohora Pčinjskog je pod zaštitom je države, potiče iz 11. veka, a kralj Petar je 1912. godine počeo da gradi monaški konak koji je stradao u požaru.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *