Predsednik Kamberi: Komandant Leši i njegovo delo živeće zauvek

Bujanovac, 24. maj 2018. (Foto FB stranica Šaipa Kamberija)- Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi odao je na svom zvaničnom fejsbuk profilu poštu Ridvanu Ćazimiju- Komandantu Lešiju, jednom od komandanata OVPMB, koji je na današnji dan, 24. maja 2001. poginuo tokom sukoba sa državnim snagama bezbednosti na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca.

“Ubistvo komandanta neće moći da ubije slobodu i budućnost novih generacija. Komandant i njegovo delo živeće zauvek”, napisao je Kamberi.

Nekoliko stotina Albanaca, među kojima su, osim Kamberija, bili i predsednik SO Bujanovac Adnan Salihu, bivši predsednik opštine Nagip Arifi, predstavnici lokalne vlasti, Nacionalnog saveta Albanaca i političkih stranaka, obišlo je spomenik Lešiju na brdu Guri gat.

Poseta mestu pogibije Ridvana Ćazimija deo je manifestacije Dani Komandanta Lešija koja se završava u petak.

Sukobi na jugu Srbije između pobunjenih Albanaca okupljenih u OVPMB i državnih Snaga bezbednosti trajali su od novembra 2000, pa do kraja maja 2001, a okončani su uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice.

Ćazimi je poginuo prilikom povlačenja, tri dana nakon potpisivanja sporazuma o demobilizaciji OVPMB, a posle smrti dobio je kultni status među Albancima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *