Kako se Bujanovac bori protiv visokih cena goriva

BUJANOVAC, 11. jun 2018. (foto: protest vozača u Vranju/VranjeNews) – Dok vozači u velikom broju gradova Srbije, pa i u našem najbližem okruženju, u Vranju, blokadom puteva negoduju zbog visokih cena goriva, i u Bujanovcu su na delu zastoji u saobraćaju.

Međutim, u našem gradu se ne radi o protestu već o hroničnim saobraćajnim gužvama, što ukazuje na barem tri stvari.

Prvo, Bujanovčani po definiciji ne reaguju na slična dešavanja u drugim delovima zemlje, drugo, imaju novca na pretek pa im cena goriva od gotovo 170 dinara po litru nije skupa i, konačno, treće i najverovatnije – tu ispred nosa su im Makedonija i Kosovo gde su cene naftinih derivata znatno jeftinije.

Da budemo precizniji, za bezolovni benzin ne isplati se prelaziti granicu, ali je zato evro dizel znatno jeftiniji.

Trenutna cena ovog goriva u Makedoniji je 65 denara, ili 130 dinara, što je za skoro 40 dinara po litru jeftinije nego kod nas, dok je dizel na Kosovu neznatno skuplji nego u Makedoniji.

-Kad god mi se isprazni rezervoar odem u Makedoniju. Na punom rezervoaru uštedim 2.000 dinara, još oko 1.500 na dva kanistera, a pošto kupim i nekoliko boksova cigareta, koje su tamo isto jeftinije, ali i još neke sitnice, mogu jednim odlaskom da uštedim i do 50 evra, priznaje za Bujanovačke jedan naš sugrađanin.

Ovaj sagovornik jedan je od mnogih koji na ovaj način koriste činjenicu da od Bujanovca pa do prve benzinske pumpe u Makedoniji ima tridesetak kilometara.

Najjeftinije gorivo u regionu ali i u Evropi je u Republici Srpskoj, gde je cena litra benzina i dizela po jedan evro.

Cena litra benzina u Hrvatskoj je 1,43 evra, a litar dizela je 1,36, u Crnoj Gori 1,41, odnosno 1,30 evra, dok je u Sloveniji 1,36, odnosno 1,30 evra.

U Federaciji BiH litar benzina je 1,09 evra, a dizela 1,07, dok je u Srbiji benzin 1,29 evra, a dizel 1,36.

Litar benzina u Albaniji košta 1,44 evra, dizela 1,42, u Grčkoj 1,65, odnosno 1,31, a u Italiji benzina 1,64 evra, a dizela 1,52 evra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *