„Platinasti vuk“ u Bazi Jug, na vežbi i vojske SAD i Ujedinjenog kraljevstva

Vežba u multinacionalnom okruženju

BUJANOVAC, 12. jun 2018. (foto: mod)- U bazi „Jug“ kod Bujanovca u ponedeljak je počela međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 18“, koja će se trajati do 22. juna ove godine, javljaju agencije.

Na vežbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Vežbu je otvorio pukovnik Vojske Srbije (VS) Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

„Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju“, rekao je pukovnik Stopa i poručio da se vežba izvodi u multinacionalnom okruženju.

Iz Ministarstva odbrane Srbije su saopštili su da vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Kako se ističe, u vežbi koja će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i „Operacija očuvanja mira“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *