Engleski izdavač, prvi roman Vojkana Ristića

U romanu ima dokaza da i patriotizam čini lični identitet (foto Čigoja)

BUJANOVAC, VRANJE, BEOGRAD, 22. jun 2018. (naslovna foto: Južne vesti)- Izdavačka kuća „Čigoja štampa“ iz Beograda objavila je roman „Engleski izdavač“ autora Vojkana Ristića (51) novinara Danasa iz Vranja, objavljeno je na zvaničnom sajtu ove renomirane izdavačke kuće.

Urednik knjige je  profesor sociologije kulture dr Ratko Božović, dok recenziju potpisuje književnik Zoran S. Nikolić.

Upečatljivo je što u ovom dinamičnom štivu po junake podjednaku opasnost predstavlja i strani neprijatelj i nacionalni korpus kome pripadaju, čime je pisac zadovoljio važan uslov u književnosti – da se bavi pojedincem, ne kolektivom.

U romanu ima dokaza da i patriotizam čini lični identitet. Patriotizam ovih junaka ogleda se u humanizmu koji nose sa sobom, u ljudskim vrednostima koje masovne (nacionalističke) kampanje redovno zaobilaze. Poseban sloj u romanu je sudar i koegzistencija dva po prirodi prilično suprotstavljena mentaliteta, srpskog i engleskog. Sudar ta dva mentaliteta svodi se na lične relacije, na osnovne ljudske komponente.

Zapravo, kada se otklone kolektivni ogrtači ostaju ljudi i ostaje prihvatljiva komunikacija – navodi u recenziji književnik Zoran S. Nikolić.

Ovo je trinaesta objavljena knjiga, i prvi roman novinara Danasa koji je pre šest godina objavio knjigu kratkih priča „Bajke za sva godišnja doba“.

Knjiga se može poručiti po ceni od 650,00 dinara, uz obavezni popust, kod izdavača „Čigoja štampa“ na sajtu :  www.chigoja.co.rs,  kao i  putem mejl adrese: romanengleskiizdavac@gmail.com.

Čitaoci sa juga Srbije mogu kupiti svoj primerak romana u Biljnoj apoteci „Nikolić“ u centru Vranja, kod kolportera „Danasa“ i to po promotivnoj ceni.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *