Novi ZAKON ruši spomenike OVPMB na jugu Srbije

BUJANOVAC, BEOGRAD, 6. jul 2018. – Spomenici podignuti u čast Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), kao i sva obeležja u Srbiji „posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima“, biće na jesen uklonjeni u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima, pišu Večernje novosti.

Kako predviđa ovaj zakon, sva sporna spomen obeležja biće na dnevnom redu Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova čije osnivanje se očekuje najkasnije sredinom avgusta.

Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izjavio je za Novosti da će ubuduće Savet odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih ratnih vojnih memorijala:

Uklanjanje spomenika u Preševu (foto AlJazeera)

-Članovi ovog tela su najstručniji ljudi iz ove oblasti i to jedan profesor istorije koga predlažu univerziteti, predstavnik SANU, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i četiri člana državne uprave, odnosno ministarstava za rad, odbranu i spoljne poslove, rekao je Stanković.

Stanković, inale Vranjanac, je dodao da članovi Saveta davati saglasnost za podizanje memorijala:

– Članovi Saveta davaće sada saglasnost na zahtev o podizanju memorijala vodeći računa o tome kako on izgleda, šta na njemu piše, o dimenzijama, o tome da li takva ličnost zaslužuje obeležje. Na kraju mišljenje Saveta moraće da parafira i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže Stanković.

Među dvadesetak obeležja OVPMB, koliko se u Ministarstvu procenjuje da ih ima na jugu Srbije, svakako je najpoznatiji  onaj u Preševu ispred opštine, koji su 20. januara 2013. uklonili pripadnici žandarmerije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *