Albanski lideri zvanično od Prištine traže da budu deo briselskih pregovora

Bujanovac, 9. jul 2018.(foto ilustracija)- Lideri svih stranaka koje okupljaju Albance sa juga Srbije sastaće se u ponedeljak uveče u Bujanovcu kako bi zakazali skupštinu svih svojih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe odakle bi vlastima u Prištini preneli zahtev da budu deo pregovora sa Beogradom u Briselu.

Kako prenosi lokalna TV Spektri, albanski lideri za sebe traže ista prava koja će pripasti Srbima na Kosovu, pre svega formiranje zajednice albanskih opština po uzoru na Zajednicu srpskih Opština na KiM.

Još jedan od važnijih zahteva je da se jug Srbije pripoji Kosovu u slučaju da severni deo Kosova pripadne Srbiji na kraju pregovora.

Naši izvori navode da će prištinske vlasti pristati da se u Briselu razgovara i o Albancima sa juga Srbije, pre svega zbog velikog pritiska tamošnje javnosti.

Mesto večerašnjeg sastanka zakazanog za 18 sati, koji je sazvao Adnan Salihu, predsednik SO Bujanovac, za sada se drži u tajnosti a kao moguća mesta spominju se Dom kulture, Nacionalni savet Albanaca ili Opština.

Kako saznajemo sastanak će biti zatvoren ta medije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *