Ragmi Mustafa: Zašto ne bismo tražili pripajanje Kosovu

BUJANOVAC, PREŠEVO, 17. jul 2018. – Preševska dolina je problem koji traži rešenje još od završetka oružanih sukoba 2001. godine i zato bi najbolje bilo da se predstavnici albanskih partija uključe u pregovore Beograda i Prištine, izjavio je za agenciju Beta predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

– Za Srbiju ne postoje nikakve smetnje da unapredi prava Albanaca u preševskoj dolini i da kaže u Briselu – evo mi smo sve uradili za Albance, neka oni isto urade za Srbe na severu Kosova – rekao je Mustafa, prenosi portal VranjeNews.

Prema njegovim rečima, reakcije iz Srbije na zajedničku deklaraciju albanskih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe kojom traže da se uključe u briselski dijalog, veće su od dosadašnjih, „jer se politika Beograda zasniva na tome da problemi ostaju ispod tepiha kao što su stajali 100 godina.

– Očekuju da se nekako okonča dijalog sa Kosovom, a da problemi Albanaca u Preševskoj dolini ostanu nerešeni.Ne znamo šta je u programu Beograda za pregovore u Briselu, ali ako je predviđena podela Kosova i to da se deo pripaja Srbiji, onda zašto ne bi tražili isto i za Preševsku dolinu – rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao da se ništa nije promenilo po pitanju položaja Albanaca, iako je još 2013. godine Vlada Srbije prihvatila urgentne mere za rešavanje problema u preševskoj dolini.

„Tada je Deklaracija od sedam tačaka, koju su predložile albanske partije za rešavanje problema u prosveti, sudstvu, integraciji Albanaca u državne organe, okarakterisana kao normalna stvar, koja može odmah da se reši, ali se od tada ništa nije pomaklo – kazao je Mustafa.

Mustafa je naveo da „očekuje da će zajedničku deklaraciju svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa podržati vlasti u Prištini, kao i da je parlament Kosova već ranije odobrio angažovanje Vladi Kosova da se zalaže za prava Albanaca u preševskoj dolini, onoliko koliko se za Srbe na Kosovu zalaže zvanični Beograd“.

Albanski odbornici iz Bujanovca, Preševa i Medveđe su 14. jula na zajedničkoj sednici usvojili deklaraciju kojom je dato ovlašćenje „parlamentu, predsedniku i Vladi Kosova da uključe prava Albanaca iz preševske doline tokom finalnih pregovora između Beograda i Prištine u Briselu“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *