Sitne krađe u MAXIJU: Da ne poverujete ko sve krade, najviše oni kao ugledni

BUJANOVAC, 17. jul 2018. (foto ilustracija: Maxi u Bujanovcu) – Jedan sasvim običan dan u marketu MAXI u centru Bujanovca. Mušterije sa korpama u rukama muvaju se između rafova, zaposleni ređaju robu, u pozadini sa ozvučenja dopire muzika…

Kod odeljka za meso pojavljuje se poznati gradski lik, upečatljivo bez korpe u ruci, na šta zaposleni počeše da se nešto došaptavaju i podgurkuju.

-Da’l opet ukrade nešto?- ote se jednom.

-Svaki dan dođe i ukrade neku sitnicu. Kutiju kvasca, kocku za supu, čokoladicu… Stavi u džep i ode, misli da ga ne vidimo.

I tako, saznadosmo da mnogi Bujanovčanin, ne samo dotični lik profesije koja se zasniva na odbrani zakona, ima zanimljivu naviku da u ovom velikom marketu stavi po neku sitnicu u džep i mirno išeta napolje.

-Da ne poverujete ko sve krade. Sve oni navodno ugledni, podjednako muškarci i žene, ali uglavnom situirani za koje na ulici nikada ne biste rekli da kradu, pričaju nam zaposleni.

Dodaju da postoji grupa od desetak, kako ih zovu, kleptomana (imena poznatih redakciji), jer svakako mogu da priušte nešto što košta 20 ili 50 dinara. Ne kradu ono što im treba da prežive, nego na šta nalete kad misle da ih niko ne gleda. Još, recimo, nije zabeleženo da neko pokuša da ukrade hleb.

-Postoji roba koja „ne pišti“ na izlazu gde su detektori. Ponekad se desi da nekog zaustavimo i kažemo mu da vrati to što je uzeo, ali se on obično pravi lud, a kad mu iz džepa izvadimo to što je uzeo onda se vadi da ne zna kako je to dospelo kod njega.

Ovi naši sugrađani nikada za svoja dela neće zakonski odgovarati; najgore što im se može desiti je stigmatizacija, ili čaršijska bruka što u Bujanovcu može da bude gore od zakonske kazne.

Naime, sva dela u kojima vrednost ukradene stvari ili više njih ne prelazi 5.000 dinara, zakonski se tretiraju kao „sitna krađa“ što je tzv privilegovano krivično delo i procesuira se samo po privatnoj tužbi građana.

Zanimljiv je i slučaj poznatog bračnog para sa malim detetom koje uvek otvori kinder jaje, izvadi iz njega igračku, a ostatak baci.

I to ne bi bilo čudno da mališan to ne radi naočigled roditelja, koji ne reaguju, ali im i na pamet ne pada da kinder jaje plate na kasi.

-Posle nekoliko takvih slučajeva upozorili smo roditelje, koji su počeli da se svađaju sa nama, u stilu „pa to je dete, šta zna dete“. Da, ali ste vi zato tu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *