Migracije: Svi putevi vode u BEOGRAD

BUJANOVAC, 20. jul 2018. – Južna Srbije je jedan od regiona u kojima je broj stanovnika koji su se odselili veći od broja koji su došli da žive tu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Beogradski region i Vojvodina i dalje su privlačniji za preseljenje i trajnije naseljenje od Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije, jer statistički podaci pokazuju da je u tim delovima naše države broj stanovnika koji su se odselili veći od broja onih koji su se naselili.

Kako prenosi portal Pressek.rs, prošle godine 120.355 lica promenilo je mesto prebivališta unutar Srbije, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna starost onih koji su lane promenili prebivalište je 34 godine i tri meseca, što znači da je reč o radno sposobnim osobama. Međutim, nisu svi promenili prebivalište zbog posla jer podaci RZS-a pokazuje da je od ukupnog broja lica koja su se lane presilila, 35 odsto aktivno, osam odsto je to učinilo iako ima lične prihode, a čak 57 odsto su izdržavana lica.

Srbija je pre nekoliko godina usvojila Zakon o upravljanju migracijama, a deo tog zakona odnosi se na unutrašnje migracije.

Zakon predviđa uvođenje različitih mera kako bi se stanovništvo zadržalo u jednom kraju. Tu su, pre svega, donacije, investicije i aktivna politika zapošljavanja nerazvijenih regija.

Najveći broj onih koji napuštaju selo starosti su između 25 i 34 godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *