Ugljanin u Bujanovcu podržao „BRISELSKU DEKLARACIJU“ i pozvao Pecolija da dođe u Novi Pazar

BUJANOVAC, 20 jul 2018. (foto PrntScr Titulli.com) – Predsednici nacionalnih saveta Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, Šukri Imeri i Sulejman Ugljanin, potpisali su u Bujanovcu konačnu Izjavu o zajedničkim stavovima o promenama zakonskog okvira za nacionalne manjine u Srbiji.

U dokumentu se navodi i da „Nacionalni savet Bošnjaka (BNV) daje punu podršku političkoj deklaraciji i zahtevima albanskih odbornika Preševske doline od 14. jula 2018„, prenosi portal Titulli.com.

Ugljanin je iz Bujanovca pozvao Bedžeta Pecolija, kosovskog ministra inostranih poslova, da poseti Novi Pazar, što je naišlo na burna reagovanja u zvaničnom Beogradu.

On je novinarima u Bujanovcu nakon razgovora sa Šukrijem Imerijem rekao da „od devedestih godina, od Dačića, Vučića, Nikolića i svih ostalih političara, slušamo jednu istu priču”.

Hoćemo da čujemo šta kaže druga strana, zašto da stalno slušamo istu muziku, da malo promenimo kanal. Želimo da čujemo kako na sve ovo gledaju ljudi koji su legitimni predstavnici Kosova. To je realno stanje, mi smo samo priznali ono za šta su se izborili građani Kosova”, rekao je Ugljanin a prenosi agencija Beta.

On je rekao da Bošnjaci žele da budu uključeni u dijalog između Srbije i Kosova i izrazio očekivanje da će državni organi Srbije Pacoliju odobriti dolazak u Novi Pazar.

„Očekujemo da Pacoli dođe i govori svim građanima Sandžaka, a onda će doći i svi građani Srbije. Pozvaćemo medije iz Srbije da prenesu njegov govor i da svi čuju onu drugu stranu”, poručio je Ugljanin.

Bošnjački i albanski nacionalni saveti su 30. aprila u Novom Pazaru potpisali memorandum o razumevanju za zajedničke projekte i aktivnosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *