Dani dijaspore od 29. jula do 1. avgusta, koliko novca dobijamo od naših ljudi preko

BUJANOVAC, 23. jul 2018. (Dani dijaspore 2017.)Dani dijaspore, manifestacija koju je prošle godine ustanovila lokalna samouprava, ove godine u Bujanovcu počinju 29. jula i trajaće do 1. avgusta pod motom „Dobrodošli kući“.

Kako je objavljeno na zvaničnoj FB strani opštine, prvi dan manifestacije rezervisan je za biciklističku trku „Tour de Lugina“, zatim slede razne sportske i kulturne priredbe, da bi 1. avgusta predsednik opštine Šaip Kamberi tokom dana razgovarao sa predstavnicima dijaspore.

U večernjim časovima na trgu je predviđena promocija privrednih potencijala Bujanovca kao i kulturnoumetnički program.

Na opštinskoj FB stranci ističe se velika važnost dijspore i pomoć koju naši građani u inostranstvu pružaju Bujanovcu.

Dijaspora je tokom pet meseci 2018. godine poslala u Srbiju oko 1,3 milijardi evra, što je za 14,55% više u odnosu na isti period prethodne godine, prema preliminarnim platnobilansnim podacima Narodne banke Srbije.

Prema podacima o registrovanim doznakama za pet meseci ove godine, preko brzog transfera novca i računa izvršeno je oko 700.000 transakcija, kažu u NBS za Tanjug.

Prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje se u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja, npr. preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kreće oko 280 evra, a preko računa on je znatno veći.

Prema procenama NBS, za pet meseci ove godine, priliv po osnovu neregistrovanih doznaka (van bankarskih računa i brzog transfera novca) iznosio je oko 618 miliona evra.

Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i u prvom tromesečju 2018, dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, a najveći deo priliva doznaka realizuje se u evrima (oko 80%).

U poslednjih pet godina, kako kažu u NBS, priliv doznaka u Srbiju relativno je stabilan, a njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu kreće se oko osam posto, što u centralnoj banci očekuju i u ovoj godini.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *