Albanski lideri kod Tačija

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 27. jul 2018. (foto FB)- Nema stabilnosti na Balkanu sve dok se Preševska dolina smatra izvorom krize, poručio je Šaip Kamberi posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Predsednik opštine Bujanovac bio je deo delegacije albanskih lidera koja je u Prištini razgovarala sa Tačijem, koji je obećao da će se o njihovom statusu i položaju razgovarati u Briselu, ali je dodao da su šanse za to male.

Kamberi je na svom FB nalogu objavio da je od Tačija zatraženo da preuzme brigu o zahtevima Albanaca, od referenduma 1992. pa do nedavno usvojene političke deklaracije.

Radio Slobodna Evropa prenosi da Tači i šestoro albanskih lidera nisu razgovarali o eventualnoj zameni teritorija.

Upitan da li današnji sastanak sa liderima Preševske doline može biti povezan sa poslednjim informacijama o mogućnosti razmene teritorija, kosovski predsednik je rekao da je to bio sastanak sa liderima Preševske doline, a ne predsednikom Srbije i da sa njima ne može razgovarati na tu temu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da su šanse za dogovor sa Beogradom, u vezi sa zahtevom Albanaca na jugu centralne Srbije da budu deo dijaloga u Briselu, minimalne.

Tači je rekao da je pažljivo slušao stavove predstavnika Albanaca, ali da, prema njegovim rečima, „konačan dogovor neće uticati na suverenitet“.

Tači je još jednom rekao da će Kosovo iskoristiti sva demokratska sredstva za zaštitu prava Albanaca u Preševskoj dolini i obećao pomoć i podršku svih kosovskih institucija.

Predsednik Demokratske partije Albanaca, Ragmi Mustafa izjavio je „da je legitimno pravo Albanaca Preševske doline da odluče o svojoj sudbini i da postoji potreba uključivanja pitanja Albanaca u Preševu, Medvedji i Bujanovcu u završnu fazu razgovora“ Beograda i Prištine.

„Dugo smo razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini. Ovo je bio sastanak sa predsednikom Kosova kako bi se dodatno objasnila neophodnost rešavanja problema Preševske doline“, naveo je Mustafa.

Kako je istakao, Albanci su se referendumom od 1. do 2. marta 1992. izjasnili za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom.

„Možda će to biti istorijski trenutak mirnog rešavanja problema, kao jedinstven primer u svetu, kroz priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i dela Preševske doline“, rekao je Mustafa na konferenciji za medije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *