Stanković: Tačijeve reči su plod želje a ne realnosti

BUJANOVAC, BEOGRAD, 29. avgust 2018. – Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu bili predmet razgovora u Briselu, niti će to biti, istakao je za Sputnjik Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za ove tri opštine.

Kosovski predsednik Hašim Tači je, posle sastanka sa albanskim političkim predstavnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe, naveo da Kosovo treba da preuzme odgovornost za albansko stanovništvo u tom delu Srbije, kako prema UNMIK-ovom izveštaju piše prištinska štampa, uz obećanje da će se njihov zahtev izražen na referendumu održanom 1992. godine uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

S obzirom na to da su se Albanci sa juga Srbije na tom referendumu skoro pa plebiscitarno izjasnili za „političku i kulturnu autonomiju sa pravom prisajedinjenja Kosovu“, pitanje koje postavlja Sputnjik je: kako tumačiti Tačijevu izjavu?

Stanković je za Sputnjik rekao da ne treba uzimati ozbiljno Tačijeve reči, odnosno, treba ih uzeti sa rezervom, dodajući da su takve izjave „plod želje, a ne realnosti na terenu“.

– On tako nešto može da priča u smislu svog političkog angažovanja, ali to nije utemeljeno u zvaničnim dokumentima i dogovorima koji su postignuti sa organima međunarodne zajednice i drugim relevantnim faktorima koji rešavaju takve aktivnosti i probleme.

To je, dakle, politička izjava za dnevnu upotrebu, koja nema utemeljenje u realnom životu – uveren je dr Stanković.

Nije prvi put da Albanci sa juga Srbije traže da budu deo briselskih pregovora, ali jeste prvi put da je Tači, kao zvanični predstavnik Kosova, dao jedno takvo obećanje.

Da li je ono povezano sa najavama moguće podele ili razgraničenja Kosova i Srbije,kao konačnom rešenju, o kome se spekuliše ovih dana?

Stanković smatra da nije, jer je, kako kaže, pre nekoliko dana imao susret sa predstavnicima Amerike i tvrdi da Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu bili predmet razgovora ni u Briselu, niti će to biti.

– Niti je bilo ko od strane ovlašćenih organa Amerike predložio, niti predlaže podeluKosova.

Tako da to što se pojavljuje, samo je plod priča neodgovornih ljudi na odgovornim mestima – zaključio je Stanković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *