Vranjanka SANJA PETROV nepoželjna u zvaničnom Preševu

Koncert uredno plakatiran

BUJANOVAC, PREŠEVO, 1. avgust 2018. – Sanja Petrov, vokalna solistkinja iz Vranja predstavljala je Srbiju na festivalu „Youthvision“ u Azerbejdžanu, nekoj vrsti evrovizije za mlade, gde je osvojila 3. mesto.

Tokom boravka u Azerbejdžanu slikala se sa srpskom zastavom, što je izgleda bilo presudno za otkazivanje njenog nastupa zakazanog za večeras  (sreda 1. avgust) i sutra u Domu kulture Abdulah Krašnica u Preševu, u okviru manifestacije koju 1. i 2. avgusta lokalna samouprava organizuje u čast svoje dijaspore.

Koncert je afiširan i uredno najavljen (na albanskom), ali je Sanji u toku dana (sreda, 1. avgust), nekoliko sati uoči nastupa zakazanog za 19:30 sati, iz Preševa javljeno da ipak neće, u pratnji svog gitariste, nastupiti pred mladim Albancima u Preševu.

Do otkazivanja koncerta, hm, sasvim slučajno, došlo je posle teksta pod paničnim naslovom „Preševo pozdravlja dijasporu srpskom muzikom“ na kosovskom portalu Gazeta Metro, koji su preneli i neki lokalni albanski mediji.

U ovom štivu lamentira se kako će, eto, građane Preševa koji dirinče na Zapadu, da dočeka srpska pevačica a ne neki lokalni umetnik, uz već predviđene izložbe preševskih slikara i Stand Up komičara, bez obzira, ako je to uopšte važno, što je Sanja planirala da peva na engleskom.

Tekst prati ironičan prizvuk čuvene poštapalice „ostaje da se vidi“ da li će srpska pevačica poželeti dobrodošlicu dijaspori, koja se, valjda, uželela lokalnog i nacionalnog melosa pošto je došla u zavičaj da odmori od teškog truda.

I kako to već biva, da se ne bi previše talasalo i da bi se svaki pokušaj srozavanja nacionalnog ponosa sasekao u korenu (zvuči poznato, a?), najlakše je bilo otkazati koncert, iako se mnogu mladi Preševljanin možda spremao da baš u Domu kulture provede prijatno letnje veče.

Zbog netalasanja, ali i iz straha, kako tvrde naši preševski izvori, nadležni su jednostavno javili Sanji da ne dolazi u Preševo.

Ipak, mladi Preševljani moći će u sredu i četvrtak da čuju Sanju, ali ne u zvaničnoj instituciji, već u Klubu Galerija KUB, gde je ionako planirano da nastupi.

Njen nastup u Preševu, i u Domu kulture i u kafiću, organizovao je Valjon Arifi, preševski NVO aktivista, koji je iznenađen postupkom nadležnih:

Zašto je koncert u Domu kulture otkazan ne mogu da tvrdim, ali Sanja će večeras da peva u Preševu, u Klubu galerija KUB. Mi nismo bliski ni sa jednom političkom strankom, poručuje Arifi.

Dakle, Preševljani, ako ste željni dobre, kvalitetne svirke, koja dolazi iz ne toliko dalekog ali prijateljskog Vranja, svratite večeras posle 20 sati u ovaj kafić.




One thought on “Vranjanka SANJA PETROV nepoželjna u zvaničnom Preševu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *