Tači: Znam da će moj predlog za pripajanje Preševske doline Kosovu biti odbijen u Briselu

Bujanovac, Priština, 3. avgust 2018. (Izvor: Monde, agencije; foto ilustracija)- Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je danas da će na pregovorima u Briselu izneti „zahtev predstavnika Preševske doline za ujedinjenjem sa Kosovom”, iako zna da će on biti odbijen.
Tači je rekao da će u Briselu izneti taj zahtev uz napomenu da se time neće otvarati “Pandorina kutija” i da podele, razmene teritorija i autonomije neće biti.

On je na konferenciji za novinare rekao da su veoma male mogućnosti da se Srbija složi sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

-Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimni istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu i da će Srbija kategorički odbiti tako nešto, istakao je on. Lideri iz Beograda, međutim, treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, smatra Tači. 

Upitan šta ukoliko tokom narednog sastanka s Aleksandrom Vučićem u septembru bude predloga o razmeni Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije za sever Kosova, Tači je rekao:

„Znam da je Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova, kao što to mogu da budu i drugi Srbi u Beogradu, ali realnost je drugačija„.

Mislim da Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU i kako bi se postigli mir i stabilnost u čitavom regionu, rekao je Tači.

Tači je rekao da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male, ali da dijalog ima samo jedan cilj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za subotu u osam časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost čija će tema biti Kosovo.

Sednica je sazvana za 4. avgust, dan kad je trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu, a postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode, pišu mediji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *