Kamberi i Mustafa tražili podršku SAD

BUJANOVAC, PREŠEVO, 15. avgust 2018. (Foto FB Šaipa kamberija)- Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi sastao se danas sa drugim sekretarom Ambasade SAD u Beogradu sa kojim je, kako je napisao na svom FB profilu, razgovarao „o političkoj situaciji u Preševskoj dolini“, kao i očekivanjima da se o položaju Albanaca razgovara u Briselu.

Kamberi je napisao da je jedna od tema sastanka bila i „stagnacija u integraciji Albanaca u državne institucije“, kao i nedostatak političke volje ove i svih prethodnih vlada Srbije za rešavanje problema u Preševskoj dolini koji se tiču svakodnevnog života građana.

„Takav pristup zvaničnog Beograda kontiunirano pokazuje kako se Albanci Preševske doline tretiraju kao nepoželjan element“, napisao je Kamberi na svom FB profilu.

On je dodao i da „žitelji Preševske doline ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji“ i da zbog toga očekuje da se i o njihovim problemima razgovara tokom Briselskog dijaloga.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje agencija BETA, sa drugim sekretarom Ambasade SAD Adamom Šikom (Adam Schick), u Preševu je danas ra‚zgovarao i Ragmi Mustafa, raniji predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA).

Mustafa je ocenio da je „potrebno naći hitno rešenje za diskriminaciju koja pogađa Albance u Preševskoj dolini u svim segmentima socijalnog i ekonomskog života“.

Predsedništvo DPA saopštilo je da je razgovor bio „posebno posvećen“ nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i zahtevu Albanaca iz „Preševske doline za ujedinjenjem sa Republikom Kosovo“.

U saopštenju DPA se navodi da je „ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u Preševskoj dolini“.

DPA je navela i da je sekretar ambasade SAD rekao da je ta zemlja potpuno posvećena postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa „Republike Kosovo i Srbije i da snažno podržava postizanje dogovora prilikom razgovora u Briselu“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *