ZERI: Sever Kosova za Preševo, BEZ BUJANOVCA i Medveđe

BUJANOVAC, PRIŠTINA, BEOGRAD, 16. avgust 2018. (Foto ilustracija GoogleMaps)- Srbija i Kosovo mogu postići dogovor o razmeni teritorija, pri čemu Kosovo može da dobije opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok četiri opštine na severu (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica) mogu da se pripoje susednoj zemlji, kaže se u izveštaju šest srpskih eksperta, koji je objavio prištinski list Zeri.

Kako beogradski mediji prenose pisanje lista Zeri, izveštaj je napisan na 90 stranica, a autori su, kako navodi Zeri, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, LJiljana Sekulić i Katarina Staničić i govori o koristi koju bi Srbija imala.

Prema autorima subjekti razmene bi mogle da budu četiri opštine na severu Kosova: Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i severna Mitrovica. 

„Gore navedene opštine su de facto integrisane u ekonomski sistem Srbije i operacionalizacija ovog scenarija je bez određenih društvenih, etničkih turbulencija, kao i onih lokalne samouprave“,  kaže se, između ostalog, u izveštaju.

Prema izveštaju koji prenosi Zeri, opštine na severu imaju više od 42.000 stanovnika – Zvečan 10.974 stanovnika, Zubin Potok 6.079, severna Mitrovica 11.963 i Leposavić 13.005 stanovnika.

Kako navode autori, četiri opštine na severu Kosova imaju oko 40 odsto više stanovnika od opštine Preševo i 1.000 kvadratnih kilometara veću površinu.

„Razlika od 12.000 stanovnika može da se proceni kao demografska „korist“ za Republiku Srbiju, u scenariju razmene teritorija. Takođe, ovim slučajem Srbija dobija 1.000 kvadratnih kilometara zemljišta“, stoji u izveštaju.

Kada se govori o ekonomskim efektima, scenario razmene teritorija, odnosno četiri opštine na severu sa Preševom, predstavlja godišnju dobit od 90 miliona evra za Srbiju.  Ako se ima u vidu ova dugoročna perspektiva, odnosno za 30 godina, to bi predstavljalo dobit od 2,7 milijardi evra za srpsku stranu.

Ako se doda i minimalni rast BDP-a od 3 odsto za ovu teritoriju, potencijalna i akumulirana dobit može dostići do milijardu evra, stoji u izveštaju.




2 thoughts on “ZERI: Sever Kosova za Preševo, BEZ BUJANOVCA i Medveđe

  1. Цецко

    Господо?, када је било да се мења своје за своје. Још 1912. године смо се разграничили са Шиптарима! Ко сте ви да поништавате страдале у Великом рату! Срам да вас буде.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *