Bujanovačke svima koji slave čestitaju Kurban Bajram

BUJANOVAC, 21. avgust 2018. (foto: rtvslon.ba)- Muslimanski vernici od danas, 21. avgusta, pa naredna tri dana slave Kurban Bajram ili Hadži-bajram, islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana i traje dana.

Muslimani širom sveta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umešao u posljednjem trenutku i umesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju decu, a deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vernici svečano obuku.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Sledi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Bujanovačke svim svojim čitaocima i svim vernicima Bujanovca koji slave ovaj praznik žele da ga provedu u sreći, miru i veselju!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *