STANKOVIĆ: Kamberi se više puta od mene sastajao sa VUČIĆEM

BUJANOVAC, BEOGRAD, 22. avgust 2018. (foto N1) – Pripajanje tri opštine – Bujanovca, Preševa i Medveđe – Kosovu neće biti tema na stolu u Briselu, rekao je predsednik Koordinacionog tela za ove tri opštine Zoran Stanković u emisiji Dan uživo na TV N1.

On je dodao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima.

„Sigurno znam da to nije tema razgovora u Briselu, i da neće biti tema ni sada u septembru“, navodi Stanković.

On kaže da je tako nešto potvrđeno „juče u nekim razgovorima koje smo imali sa međunarodnim predstavnicima“.

„U najnovijim razgovorima koje imamo kažu da nema razmena teritorija, jer bi to povuklo lavinu ne samo na Balkanu. To su stavovi zemalja koje odlučuju i koje imaju dominantan uticaj u UN“.

Upitan o tome šta je država Srbija uradila za albansku manjinu, Stanković kaže da je počela razgovore u sedam tačaka 2013. godine, ali da su oni zapeli oko mreže sudova i tužilaca, jer se Albanci nisu slagali sa zakonom koji je usvojen.

Navodi da su oni tada prekinuli razgovore, „a u poslednjih godinu dana govore da je to učinila Vlada“.

Stanković je, govoreći o rešenim pitanjima, istakao izgradnju odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, ali i otvaranje porodilišta u Preševu, ocenjujući da je to najmodernije porodilište na jugu Srbije i da je za njega odobreno, mimo zabrane za zapošljavanje, 10 babica, pet ginekologa…

Na tvrdnje da nema zaposlenih Albanaca u državnim organima, navodi primer PS Preševo, gde je načelnik Albanac kao i 66 odsto policajaca.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je ranije, u Danu uživo, da dugoročno nepokazivanje volje da se reše osnovni problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, odnosno da se oni integrišu u društvo, ostavlja utisak da ih država zapravo i ne želi i da ista pitanja postavljaju 17 godina.

Stanković je na ovo podsećanje odgovorio da je u svakodnevnoj komunikaciji i sa Kamberijem, „koji je izuzetan pravnik koji poštuje zakone ove države“.

„Kamberi je imao više sastanaka sa premijerom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nego što sam ih je imao“, rekao je Stanković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *