Bez dogovora sa roditeljima prvaka OŠ Branko Radičević

Bujanovac, 4.septembar 2018.-Predstavnici škole i resornog ministarstva danas nisu sa roditeljima prvaka OŠ Branko Radičević postigli dogovor kada bi njihova deca mogla da krenu u školu, saznaju nezvanično Bujanovačke.

Od nekolicine roditelja saznali smo da će u školi biti pet odeljenja prvaka sa srpskom i romskom decom.

U školi nam je nezvanično rečeno da će ministarstvo sutra u toku dana dostaviti školi mišljenje.

Roditelji srpskih prvaka u ponedeljak nisu pustili decu u školu tražeći da budu raspoređeni u tri a ne u pet odeljenja zajedno sa romskim vršnjacima.

Takođe nezvanično, od nekolicine roditelja saznali smo da će u školi biti pet odeljenja prvaka sa srpskom i romskom decom.

Rotitelji su tražili da tri odeljenja budu mešovita a dva samo romska jer, kako navode, žele da sastav odeljenja bude sličan kao u predškolskom.

Oni dodaju da je prošlog četvrta škola objavila spisak, u koji su i Bujanovačke imale uvid, po kome su tri odeljenja mešovita a dva samo romska, pa se pitaju kako je i zašto u ponedeljak, na početku školske godine, to promenjeno.

Roditelji navode i da ovde nije u pitanju segregacija, kao što su mediji preneli ocene pojedinih predstavnika Ministarsva, već da smatraju da bi njihova deca imala bolje uslove za učenje ako bi u odeljenju imali više vršnjaka iz predškolskog uzrasta.

Oni dodaju kako razmišljaju da svoje prvake upišu u neku od okolnih škola.

Iz škole za sada nema zvaničnih izjava, ali nezvanično saznajemo da ministarstvo ne dozvoljava formiranje odeljenja po etničkom principu.

U prvi razred Škole B. Radičević upisano je 88 svršenih predškolaca, od toga 26 srpske dece dok su ostali Romi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *