ROMAN „Smrt je placebo“, između JUGA SRBIJE i mora

Priča satkana od sećanja, aktivnog života bez predaje i humora što ponekad ume da zapleše i po grobovima, koja na momente nalikuje Folirantima Moma Kapora ili Tunelu Ernesta Sabata, kako navodi izdavač, „nosi“ delo Smrt je placebo novog niškog pisca Nikole Markovića. Roman je u prodaji od 3. septembra u Nišu i širom Srbije

Piše: M. Zirojević (Južne vesti)

U pitanju je roman koji sam završio 2016. godine: Nikola Marković

BUJANOVAC, NIŠ, 6. septembar 2018. (Foto N.M.) – Niška „književna aleja“ bogatija je za još jedan roman. Beogradska izdavačka kuća Agnosta štampala je Smrt je placebo, a prva “tura” koja je stigla juče u Niš, kako navodi autor Marković, prodata je i očekuje se druga.

Rastanci i balkanski stereotipi, geografski su i maštom pozicionirani u romanu između Niša, Boke Kotorske, Milana i Argentine. To i čini okosnicu Markovićevog prvenca.

U pitanju je roman koji sam završio 2016. godine i koji je par godina tražio izdavača. Kako literarno sazrevam, smatram da on pripada baš tadašnjem meni i iako bih iz ove perspektive nešto menjao, to ne bi bilo fer prema meni mlađem. Zbog toga tu ima mladalačkih zanosa, velikih tragičnih ljubavi i stalne neuspešne želje za razumevanjem onih koji napuštaju Balkan, bez predznanja i bezglavo“ – kaže Marković.

Planulo deo tiraža poslat u Niš (foto N.M.)

Roman je lišen klasične forme “hepienda”, a izdavač ističe „borbu ciničnog i lirskog“ u mislima i ponašanju glavnog lika knjige Vuka Petrovića.

Nakon što pri pokušaju konačnog odlaska u Argentinu, Vuk Petrović ostane bez noge, a njegova ljubav iz detinjstva Divna Dragaš kao rešenje svih problema izabere smrt, počinje večna borba ciničnog i lirskog u Vukovoj želji da makar donekle preuzme kontrolu nad onim što će ga kao osobu sa invaliditetom pratiti na stereotipnom Balkanu – navode iz Agnoste.

Kao svoje “uzore u stilu” Marković navodi Ernesta Hemingveja, Džona Fantea i Ernesta Sabata, kao i domaće autore, Miloša Crnjanskog i Momčila Nastasijevića. Kaže da piše “da bi proverio da li je sva umetnost od Gilgameša naovamo zabluda ili istina”.

Promociju romana u Nišu Marković je najavio za drugu polovinu oktobra ove godine. Uveliko se prodaje u Beogradu i Novom Sadu, prvo izdanje štampano je u 500 primeraka, a zasada će u Nišu biti dostupno u knjižarama Vulkan. Uskoro, kaže Marković, biće i u drugim knjižarama, a moći će i da se naruči onlajn.

Nikola Marković rođen je 1990. godine u Kotoru, odakle i motiv “vraćanja moru” u njegovom delu. Ipak, odrastao je i školovao se u Nišu. Redovno piše komentare za Južne vesti, a bavi se i pisanjem poezije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *