Minimalac 27.022 dinara od sledeće godine (Tabela prosečnih plata u Pčinjskom okrugu)

IZVOR: Republički zavod za statistiku, na bazi podataka Poreske uprave (nova metodologija koja uključuje zaradu na poslu i sva duga primanja, a koristi se od 01. januara 2018. godine, u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o porezu na dohodak građana) . Podaci su prikazani prema opštini boravka, a ne prema opštini rada. PRIREDIO: RADOMAN IRIĆ

BUJANOVAC, BEOGRAD, 11. septembar 2018. (foto ilustracija) – Vlada Srbije je u ponedeljak donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Minimalna zarada sledeće godine – 27.022 dinara, prenosi TANJUG.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.

Kako prenosi portal Pressek, predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Novu minimalnu cenu rada pokušali su da dogovore članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u kojem sede predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca.

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je oko 24.000 dinara neto mesečno.

Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a, Ljubisav Orbović, predsednika ŠS Srbije i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *