Preko 600 albanskih đaka uči srpski jezik

Bujanovac, 21. septembar 2018. (Izvor KT)- Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je u Bujanovcu posetio Osnovnu školu „Naim Frašeri“ u kojoj se izvodi nastava unapređenja učenja srpskog jezika kao nematernjeg za albansku decu.
„Deca su pokazala zavidno znanje srpskog jezika. Obećali smo da ćemo za njih organizovati posetu Beogradu, gde će imati različite aktivnosti, kada oni odrede termin“, objasnio je Stanković.

Inače projekat unapređenja učenja srpskog jezika, u kojem su nastavu uključeni i asisteni, pokrenulo je Koordinaciono telo u partnertsvu sa Ministarstvom prosvete i uz podršku EU, kao i grupe 484 iz Beograda.

Šest asistenata raspoređeno je u četri škole – u Bujanovcu, Velikom Trnovcu, Preševu i Oraovici, a program se odvija već pet godina.
Ovogodišnjim programom učenja srpskog jezika kao nematernjeg obuhvaćeno je 600 dece u albanskim školama u opštinama Preševo i Bujanovac.

Stanković je tokom posete Bujanovcu u četvrtak obišao i KK Play 017, u kome trenira preko 150 dece iz sve tri etničke zajednice.

On je ovom klubu obećao da će kod nadležnih državnih organa pokušati da obezbedi dodatna sredstva pored 400.000 dinara koje Play 017 dobija godišnje od lokalne samouprave.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *