GMP: Dogovoreno veštačenje dugovanja prema radnicima

BUJANOVAC, 25. septembar 2018. – Predstavnici Ministarstva privrede, kao što je i najavio državni sekretar Dragan Stevanović, razgovarali su u ponedeljak u Bujanovcu sa menadžmentom Gumoplastike o dugovanju radnicima koji su u štrajku od kraja prošle godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Bujanovačkih, dogovoreno je da se uradi veštačenje za potraživanja zaposlenih u 2017. godini.

Slavoljub Ristić, šef Štrajkačkog odbora podseća da su zaposleni mesečno primali od 8.000-15.000 dinara i da potražuju razliku do zagarantovanog minimalca.

Firmu su tužila 43 radnika i prema ranije urađenom veštačenju njima se do 30. novembra 2016. duguje preko 11 miliona dinara. Radnici koji nisu tužili, do 31. decembra iste godine prema veštačenju potražuju 12, 6 miliona. Sad treba da se za sve nas uradi veštačenje za 2017. godinu, tačnije do 26. decembra kada smo stupili u štrajk, objašnjava Ristić i dodaje da zbog štrajka nemaju pravo na zaradu tokom 2018, ali imaju za regres, putne troškove i topli obrok.

Preko 40 radnika GMP je 17. septembra stupilo u štrajk glađu koji je trajao 4 dana, tražeći od države, kao većinskog vlasnika, da im omogući socijalni program, ali se ispostavilo da na njega nemaju pravo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *