Veber: Razmena teritorija izazvala bi haos

BUJANOVAC, 26. septembar 2018. – Do korekcije granica ili razmene teritorija između Kosova i Srbije neće doći, jer bi to ostavilo nesagledive posledice, rekao je nemački analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber.

Veber je u Gračanici razgovarao sa predstavnicima civilnog društva, medija i pojedinim političarima o aktuelnim dešavanjima u okviru Briselskog sporazuma, piše Kossev.

Smatra da do realizacije ideje o korekciji granica i razmeni teritorija između Kosova i Srbije, o kojoj se u poslednje vreme svakodnevno govori, sigurno neće doći, jer bi to, kako kaže ostavilo „nesagledive posledice“.

„To predstavlja vraćanje logike devedesetih godina. Uopšte se ne gleda šta su posledice i kako ljudi žive pod nekim takvim sporazumom, već je bitno ko kontroliše teritoriju. I to uopšte nije objašnjeno, odnosno, ako bi sever ostao Srbiji, šta će biti sa većinom Srba na Kosovu koji žive južno od Ibra“, upitao je.

Veber je ocenio i da su predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači uvideli da unutar Evropske unije postoji veliki otpor prema toj ideji, posebno od Nemačke, ali istovremeno priznaje da ima, kako je rekao, nekih aktera unutar Evropske unije koje „baš i ne interesuje ono što se dešava na ovom terenu“.

„Oni bi najradije da vide bilo koji dogovor ili sporazum, a ne rešenje problema“, rekao je analitičar i dodao da je „očigledno da oni neće da ostanu na odlučujućim pozicijama“.

Veber smatra da je potpisivanjem Briselskog sporazuma došlo do određene normalizacije odnosa između predstavnika vlasti Kosova i Srbije, ali i da u normalizaciji odnosa Srba i Albanaca nema velikog napretka.

Videli smo glavni deo aprilskog sporazuma, odnosno integraciju policije, pravosuđa i opštinskih vlasti u pravosudni sistem Kosova, ali nažalost, dijalog je zaglavljen, jer prvi sporazum do današnjeg dana nije do kraja sproveden. Nije uspostavljena Zajednica srpskih opština i to je glavna kočnica“, rekao je.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *