Kamiondžije u sredu blokiraju GP Preševo

Bujanovac, Preševo, Beograd, 1. oktobar 2018.- U znak protesta zbog predugog čekanja i visoke cene goriva koju prevoznici plaćaju a da im nije omogućen povraćaj dela akcize, Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće u sredu 3. oktobra na dva sata nekoliko graničnih prelaza, između ostalog i granični prelaz Preševo, prenosi VranjeNews.

Oni će protestovati i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima, pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima plaćaju čekanje na carinski postupak.

Kako je rečeno za list „Danas“, obaveštenje o blokadi prelaza poslata su carinskim ispostavama u Vršcu, Šidu i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

Nigde u inostranstvu ne naplaćuje separking vozilima koja se nalaze u carinskom postupku – rekao je za Danas predsednik udruženja Neđo Mandić.

Prevoznici su ogorčeni i zbog cena goriva.

– One su u odnosu na prošlu godinu podignute za 20 do 30 dinara po litru.

Očekivalo se prvo da će zbog pada cena nafte na svetskom tržištu gorivo i ovde da pojeftini, takva su obećanja stizala iz najužeg vrha zemlje, ali se to nije desilo.

Naprotiv, malo-malo, pa poskupi.

Naša delatnost je izvozna, i to podizanje cena pri gotovo fiksnom kursu sve više opterećuje poslovanje – kazao je Mandić.

On je objasnio da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminu od 1.000 do 1.300 litara, 500 evra ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište.

U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dok bosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke čak 55, objasnio je Mandić za Danas.

On je dodao da zbog toga sve više domaćih privrednika deo delatnosti seli u zemlje iz okruženja, najčešće Sloveniju, koja je u Evropskoj uniji, pa za vozila koja tamo registruju, osim nižih troškova nema ni ograničenja poput prevozničkih dozvola koje srpski prevoznici moraju da imaju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *