Danas ne idite ka Makedoniji ako ne morate

Bujanovac, Preševo, 3. oktobar 2018.- Blokada četiri granična prelaza, između ostalog i Preševa, uslediće u sredu od 14 do 16 časova, najavilo je Udruženje prevoznika „Međunarodni transport.

Kamiondžije će protestvovati zbog visoke cene goriva koju prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize, prenosi VranjeNews.

Oni će izraziti neslaganje i i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima, pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima plaćaju čekanje na carinski postupak.

Obaveštenje o blokadama prelaza poslata su iz Udruženja carinskim ispostavama u Vatinu, Šidu, Kelebiji i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

Kamiondđije tvrde da se nigde u inostranstvu ne naplaćuje parking vozilima koja se nalaze u carinskom postupku.

Ogorčeni su i zbog cena goriva koje su, kako tvrde, podignute za 20 do 30 dinara po litru u odnosu na prošlu godinu.

Iz udruženja kamiondžija navode da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminu od 1.000 do 1.300 litara, 500 evra ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište.

U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dok bosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke čak 55, tvrde oni.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *