I direktori bujanovačkih škola na meti ministra

BUJANOVAC, BEOGRAD, 6. oktobar 2018. – Zbog nepotizma, primanja mita, skrivanja imovine ili zbog toga što su na bilo koji drugi način prekršili zakon, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smenjivanje direktora više od 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, među kojima su i direktori škola u Bujanovcu.

Ministar, međutim, nije naveo o kojim se školama i direktorima konkretno radi.

U izjavi za „Večernje novosti“ od subote, Šarčević je rekao da će na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije biti smenjeno više direktora osnovnih i srednjih škola, ali i predškolskih ustanova i visokih škola iz Niša, Pirota, Vršca, Leskovca, Prokuplja, Novog Pazara, Zaječara, Bujanovca i drugih gradova i sela iz svih delova Srbije.

„Preporuke Agencije se već primenjuju, a činiće se to i dalje. Neki direktori su već smenjeni… a ni ostali neće ostati na čelu škola, ako se ispostavi da su prekrišili zakon“, rekao je Šarčević.

On je, međutim dodao da u nekim slučajevima ministarstvo nije poslušalo savet Agencije, jer se, kako je rekao, „oni rigidno drže pravila“, a on svaki slučaj gleda pojedinačno.

U tom kontekstu, on je pomenuo slučaj direktora jedne škole u Prijepolju čije je smenjivanje tražila Agencija jer je za nastavnika fizike primio svog sina.

Ali, u tom slučaju, njegov je sin bio jedini kandidat, tako da šta je trebalo da radi, da ostavi školu bez nastavnika fizike? Čak i u situacijama gde ima više kandidata, a izabran je ona koji je u srodstvu s direktorom, neće biti posledica, ako je taj kandidat bio zaista najbolji“, rekao je ministar.

On je još rekao da je važno to što direktori po novom zakonu, ako naprave ozbiljan prekršaj, odmah ostaju bez licence i više neće moći da rade taj posao ni u jednoj školi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *