„Hrana nas zbližava“ u nedelju kod LEVKA

BUJANOVAC, 20. oktobar 2018. (naslovna foto FB Levko) – Odavno je poznata socijalna uloga institucije poznate kao kafana, a restoran Levko u Bujanovcu u nedelju (21. oktobar) neće biti samo mesto gde se provode prijatni trenuci uz odličnu hranu i veliki izbor pića, već prostor gde hrana u pravom smislu zbližava ljude.

Radi se o projektu „Zajedno smo jači“, koji sprovodi bujanovačka Srednja škola Sveti Sava, a u okviru projektnih aktivnosti kod Levka je u nedelju zakazan Dan nacionalnih kuhinja gde će deca, migranti i lokalci, zajedno sa roditeljima spremati svoja nacionalna jela pod geslom „Hrana nas zbližava“.

Ivana Mitrović, koja u ime škole vodi projekat objašnjava da ekipe koje kuvaju kod Levka stižu u 8 ujutru, a da je za 11 sati zakazana degustacija:

Od ponedeljka sakupljamo tradicionalne recepte, međusobno komuniciramo na engleskom a učimo srpski i farsi. Recepte uređujemo i prevodimo, i svi će biti pretočeni u „Kuvar od drugarstva“ koji će biti promovisan krajem novembra.

Zajedno smo jači

Predstavljanje kuvara biće ujedno treći deo projekta „Zajedno smo jači“ koji finansira Evrposka unija kroz program MADAD 2, a podržava ga Ministrarstvo prosvete.

Jedan deo projekta, koji traje od septembra do decembra ove godine, odnosi se na programske aktivnosti i rad sa decom na terenu, a drugi, manji deo, na opremanje škole. Zahvaljujući ovom grantu škola je dobila interaktivnu tablu, školske materijale i pribor. Aplicirali smo i za novi grant za realizaciju aktivnosti u periodu januar – jun 2019. Godine, objašnjava Ivana Mitrović.

U okviru prve aktivnosti krajem septembra učenici Svetog Save i deca iz migrantskog kampa sa roditeljima i nastavnicima, i polaznicima škole malog fudbala BSK iz Bujanovca organizovali su igre bez granica, kao I turnire u stonom tenisu I košarci:

Cilj aktivnosti je da se naši učenci i učenici migranti upoznaju i zbliže kako bi migranitma prijao boravak u ovoj sredini, a naša deca dobila priliku da se upoznaju i prihvate različitosti, podseća Ivana Mitrović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *