Osnovni sud Vranje, sa 40.000 na 12.000 nerešenih predmeta

Drastično smanjen broj predmeta: Stanković (foto VranjeNews)

Bujanovac, Vranje, 25. oktobar 2018. (Foto VranjeNews)- Osnovni sud u Vranju imao je za devet meseci 2018. godine 36.818 predmeta u radu, od čega je rešeno 16.838, izjavio je na konferenciji za novinare Stojadin Stanković, predsednik tog suda koji je 2017. svrstan među 4 u zemlji po broju smanjenih predmeta.

– Za 9 meseci ove godine imali smo savladavanje priliva od 108,7 odsto, a prosečno je po sudiji rešeno 75 predmeta, prenosi portal VranjeNews.

Što se tiče presuda, dodao je Stanković, ukinuto je 27,54 odsto odluka, što je nešto više od četvrtine.

On je naglasio da Osnovni sud u Vranju važi za sud koji ima poprilično „veliki priliv predmeta“.

– U praničnoj materiji, imali smo za devet meseci ukupno u radu 6.807 predmeta, a rešeno je 2.635. U ovoj materiji imamo 983 stara predmeta, što čini oko 23,56 odsto od ukupnog broja. To su predmeti stariji od dve godine, precizirao je Stanković.

On je dodao da su najstariji predmeti svedeni na desetak u parničnoj materiji, u radnoj ih je samo tri, u krivici nema predmeta starijih od deset godina.

U krivičnoj materiji, prema njegovim rečima, predmeti stariji od dve godine čine samo 19 odsto ukupnog broja.

– Kao što sam rekao, nemamo starije od 10 godina, a od 5 do 10 godina starosti imamo samo 24 predmeta.

Nešto je u tom pogledu teža situacija u izvršnoj materiji, koja je rak rana svih sudova u Srbiji.

– Tu imamo samo četiri sudije, broj nerešenih predmeta je 12.000 i tu ćemo morati najviše da radimo. Podsetiću da smo imali oko 40.000 nerešenih, sada smo na 12.000 – saopštio je Stanković.

On je dodao da će za period koji dolazi sud akcenat staviti na dalje rešavanje starih predmeta i rešavanje problema sa nagomilanim izvršenjima.

– Moramo, takođe, mali više pažnje posvetiti medijaciji, rešavanju sporova na taj način što se stranke same dogovaraju o načinu rešenja. Doskora nismo imali medijatore sa licencom, sada ih imamo i oni će doprineti da su u sudu popravi stanje i na tom planu – zaključio je Stanković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *