EKSKLUZIVNO: Šaip pobedio u Bujanovcu, Šćiprim u Preševu

BUJANOVAC, 4. novembar 2018. – Partija demokratskog delovanja (PDD) pobedila je u Bujanovcu a Alternativa za promene osvojila je najviše glasova u Preševu pri izlaznosti od oko 40 posto na izborima za savete nacionalnih manjina održanim danas u Srbiji, saznaju ekskluzivno Bujanovačke.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su Bujanovačkim potvrđene iz oba izborna tabora, PDD predsednika opštine Šaipa Kamberija je u Bujanovcu osvojila oko 2.500 glasova, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija oko 2.000 a Alternativa za promene (AP) predsednika Preševa Šćiprima Arifija oko 1.000.

U Preševu je AP, dobio 2.600, PDD 1.600, koliko i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Sami Salihu osvojio je 1.600 a DP 76 glasova.

Naši izvori ne veruju da rezultati iz Medveđe mogu da značajnije promene odnos glasova.

Prema prvim postizbornim kalkulacijama, pri ovakvim rezultatima, većinu u budućem Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) mogli bi da naprave PDD i DPA stranke koje su i pre izbora najavile koaliciju, ali i liste dvojice Arifija, Šćiprima i Nagipa, uz podršku Samija Salihua iz preševskog Pokreta za reforme.

Posmatrači ocenjuju da će o većini u NSA i bukvalno odlučivati svaki glas.

Međutim, u tekstu Balkanske istraživačke mreže, koji su objavile i Bujanovačke, predstavnici PDD i AP nisu isključili mogućnost saradnje u NSA, bez obzira na političko rivalstvo.

U poseban birački spisak u ove dve opštine upisano je 34.469 Albanaca, od čega 16.395 u Bujanovcu i 18.074 u Preševu.

Nacionalni savet Albanaca ima 15 članova koji će biti izabrani po proporcionalnom sistemu.

Detaljnije o današnjim izborima čitajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *