Potpuna neizvesnost oko većine u NSA

Rezultati izbora u Bujanovcu

BUJANOVAC, 5. novembar 2018. – Partija demokratskog delovanja (PDD) čiji je nosilaci Šaip Kamberi osvojila je u Bujanovcu i Preševu najviše glasova na izborima za Nacionalni savet Albanaca, i dobiće 5 mandata u ovom telu sa 15 mesta.

Jedan mandat manje, 4, dobila je Alternativa za promene (AP) predsednika Preševa Šćiprima Arifija, a Demokratska partija Albanaca (DPA) ranijeg predsednika te opštine Ragmija Mustafe ima 2 mandata, koliko za sada ima i Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, dok 1 ima Sami Salihu iz preševskog Pokreta za reforme.

Međutim, blizu prelaska cenzusa je „Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji“ – Muharem Saljihu iz Medveđe, koji je tamo dobio oko 300 glasova, pa se čekaju rezultati iz ostatka Srbije, pre svega Novog Sada i Beograda.

Ukoliko Salihu iz Medveđe dobije jedan mandat, onda Nagip Arifi ostaje na dva, dok bi u suprotnom imao 3.

Sve u svemu, iako je pobednik izbora, sa ukupno 7 mandata PDD neće moći da napravi ranije dogovorenu većinu sa DPA. Na drugoj strani, do većine ne mogu ni AP i DP, pod uslovom da Nagipova stranka ostane na 2 mandata, dok bi sa još jednim ove dve stranke i Pokret za reforme dobile većinu od 8 mandata u NSA.

U svakom slučaju, ključan igrač mogao bi da bude Muharem Salihu iz Medveđe, biznismen koji godinama gradi uspešnu poslovnu karijeru u Evropi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *