Arber Pajaziti najverovatniji predsednik NSA

Rezultati izbora u Bujanovcu

Bujanovac, 6. novembar 2018. – Arber Pajaziti, šef odbora Alternative za promene (AP) u Bujanovcu, ima najveće šanse da bude novi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca posle izbora održanih u nedelju 4. novembra.

Ovo je za Bujanovačke potvrdilo nekoliko međusobno nezavisnih albanskih izvora, koji kažu “da su šanse Pajazitija 99,9 posto”, dodajući da Partiji demokratskog delovanja (PDD) Šaipa Kamberija “ostaje titula moralnog pobednika izbora”.

Sam Pajaziti nije za Bujanovačke želeo da potvrdi ali ni da demantuje ove navode:

-PDD, kao stranka sa najviše osvojenih mandata, treba da pozove ostale liste na razgovor. Videćemo šta će da ponude, rekao je Pajaziti za Bujanovačke.

Međutim, upućeni izvori slažu se da su šanse da Alternava prihvati saradnju sa PDD, strankom sa kojom su već dugo “na ratnoj stazi”, u domenu teorije, a čak i da dođe do ove koalicije prvi uslov Alternative biće da Pajaziti bude predsednik.

-PDD će sada svim listama ponuditi saradnju i da svi uđu u NSA, pozivajući se na nacionalno jedinstvo i neophodnost zajedništva, ali Alternativa teško da će prihvatiti tu ponudu. Veliki je ulog u pitanju jer se sada prave pozicije za lokalne izbore, kažu sagovornici Bujanovačkih.

PDD je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 5 mandata, Alternativa za promene preševskog predsednika Šćiprima Arifija 4, Demokratska partija Nagipa Arifija 2, Demokratska Partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe 2, Pokret za reforme Samija Salihua 1, koliko je dobila i lista Muharema Salihija, biznismena iz Medveđe.

Upravo je ovaj poslednji, kako kažu naši albanski sagovornici, tas na vagi koji će prelomiti o većini u NSA.

Izvori Bujanovačkih kažu da je potvrđen savez dogovoren pre izbora, Alternative, Pokreta za reforme i Demokratske partije, kome se navodno priklonio i Salihi iz Medeđe,  koji bi imao 8 od 15 predstavnika u NSA čime izbor Pajazitija za predsednika ove institucije ostaje puka formalnost.

Pajaziti je profesor albanskog jezika. Obavljao je dužnost šefa kabineta Nagipa Arifija dok je ovaj bio predsednik opštine Bujanovac.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *