Migranti u Bujanovcu uče krojenje i šivenje

BUJANOVAC, 9. novembar 2018. (Foto ilustracija)- Kako bi lakše pronašle posao, u Prihvatnom centru u Bujanovcu, počela je obuka migrantkinja za krojenje i šivenje i ručnu izradu nakita, prenose Južne vesti.

Ovu obuku organizuje vranjski Narodni univerzitet, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i nevladinom organizacijom Caritas Luxemburg.

Podsetimo da su migranti krajem oktobra, zajedno sa učenicima Škole Sveti Sava, prezentovali svoju kuhilju u restoranu Levko u Bujanovcu (naslovna foto).

Narodni univerzitet je i u Vranju započeo je obuku za osam migranata iz Prihvatnog centra u u tom gradu za zanimanje negovatelja i za rad na računaru, a od ponedeljka će za još njih osmoro početi i obuka za frizere.

Kako prenose Južne vesti, cilj projektne aktivnosti i obuke je pružanje pomoći izbeglicama, migrantima i ranjivoj lokalnoj populaciji u pogledu sticanja neformalnog obrazovanja i dobijanja akreditovanog sertifikata, čime bi se poboljšao njihov položaj i pružila se mogućnost u pronalaženju posla u oblasti obuhvaćene obukom, pojašnjava Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

Ona dodaje i da će se, prema dogovoru Narodnog univerziteta i ovih organizacija, svakog meseca formirati nove grupe za različita zanimanja, a planirano je da se obuke realizuju do kraja ove, ali i tokom naredne godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *