Istoričar dr Dejan Antić: Kamberi ruši ustavni poredak

Bujanovac, 10. novembar 2018.- To što je gospodin Kamberi uradio, tumačim kao javni poziv na rušenje ustavnog poretka Republike Srbije, i smatram da takvi potezi ne doprinose harmonizaciji odnosa između Srba i Albanaca niti garantuju mir u regionu, rekao je za portal Jugmedija istoričar Dr Dejan Antić, docent na Filozoskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

On je poziv predsednika opštine Bujanovac Albancima iz regiona da prisustvuju današnjem maršu u Prištini u znak podrške pripajanju Bujanovca, Preševa i Medveđe Kosovu okarakterisao i kao opasnu političku vratolomiju “koja se može odraziti veoma loše po bezbednost građana juga Srbije”.

-Samo ime „Čamerija“ koje nosi ovo udruženje koje organizuje marš, govori u prilog činjenici da se radi o iridentističkom društvu čiji je cilj delovanja rušenje postojećeg državno-teritorijalnog poretka na Balkanu. Čamerija ili kako je Albanci zovu „Çamëria“ jeste albanski naziv za oblast koja počinje na krajnjem jugu današnje Albanije, ali zauzima i veliki deo severozapadne Grčke i proteže se od Krfa do Preveze, izjavio je Antić za Jugmedija.

U Grčkoj, dodao je on,  to ime nećete čuti, “jer je ono simbol iracionalnih albanskih pretenzija na tu zemlju”.

-Predsednicima opština Bujanovac i Preševo bilo bi pametnije da se pozabave vodovodom, kanalizacijom i ekonomskom revitalizacijom opština na čijem su čelu, a da se manje bave pitanjima državnih granica, rekao je Antić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *