Šćiprim Arifi: Želimo ujedinjenje sa Kosovom a ne razmenu teritorija

Bujanovac, Preševo, 11. novembar 2018. (Izvori: Kosovapress, VranjeNews)- Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi izjavio je da građani opština Preševo, Medveđa i Bujanovac žele ujedinjenje sa Kosovom i da je ta tema aktuelizovana u javnosti od trenutka kada je predsednik Kosova Hašim Tači izneo predlog o korekciji granica u dijalogu sa Srbijom.

– Mislimo da ne smemo da izgubimo ovaj trenutak, jer ne znamo kada ćemo ga opet imati.

Mi smo još jednom preneli Tačiju da to prihvatamo.

Ja sam protiv teze gde se kaže da je Tači počeo da koristi Albanace iz Preševske doline zbog politike.

Čuo sam negde u emisijama da Tači pokušava da potroši Albance iz Preševske doline kao političku kartu u Briselu, a ja želim više političkog jedinstva po ovom pitanju – rekao je Arifi u intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress, a prenosi RTK2.

Prema njegovim rečima, zahtev za ujedinjenjem ne bi trebalo da ide na bilo čiji lični konto i dodaje da postoje tri uslova da se „dolina“ priključi Kosovu.

– Jasno je da mi ne zahtevamo teritorijalnu razmenu, ne kažemo uzmite sever Kosova i pripojite ga Srbiji, a nas uvedite u Kosovo.

Iz te perspektive, to je korekcija granica, iz naše perspektive to je pripajanje.

Za nas je bitno da se ne razmenjuje teritorija, kao ni da se deli Preševska dolina, da se ne deli deonica autoputa ili železnice, to je bitno za nas, imamo naše uslove i podršku međunarodne zajednice – kazao je on.

Istakao je da nikako ne žele priključenje na štetu Kosova i da stvore neželjene efekte, u smislu političke nestabilnosti u regionu.

Arifi je kazao da se, ni u kom slučaju, niko ne sme da igra sa Preševskom dolinom i da to poručuje Srbiji, međunarodnim partnerima, premijeru Albanije Ediju Rami i Hašimu Tačiju, jer Albanci iz tog dela Srbije imaju svoje interese.

Dodao je da ukoliko dođe do pripajanja Preševske doline Kosovu da će to zahtevati dosta vremena.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *