Boško Jakšić: Srbiji ni sad nije kasno da prizna Kosovo

Bujanovac, Beograd, 18. novembar 2018. (Foto: Južne vesti) – Dok istoričar i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković kaže da bi razgraničenjem sever Kosova trebalo da pripadne Srbiji, a da enklave južno od Ibra budu autonomne, novinar i analitičar Boško Jakšić tvrdi da ideja razgraničenja nosi “veliku opasnost”. Jakšić predlaže srpskoj strani priznanje Kosova.

Kako prenose Južne vesti, serijalu „Kosinus“ agencije Fonet posvećenom “kosovskom pitanju”, novi “dvougao” doneo je i nove oprečne stavove, a ovoga puta sučeljavanje je političko – novinarsko. I Marković i Jakšić su protiv opcije zamrznutog konflikta jer se on lako može pretvoriti u pravi konflikt.

Jakšić navodi da je kompromis moguć, samo je pitanje dokle su srpski i albanski akteri spremni da idu, dok Marković objašnjava da senku na mogući kompromis baca to što je “do sada međunarodna zajednica ispunila sve albanske zahteve”.

Ipak, gledajući kosovski problem iz “ličnog ugla” Jakšić podseća da je predlagao rešenje pre jedne decenije i da još stoji iza njega.

-Ja sam još pre 11 godina napisao da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo i sve ove izgubljene godine me samo utvrđuju u uverenju da je to trebalo uraditi ranije, ali moguće je da još nije kasno – kaže Jakšić.

Marković navodi mu je najvažnije da se sačuvaju crkve kao kulturno nasleđe.

Ostale stavove dvojice sagovornika, između ostalog – oko referenduma i stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama, možete pogledati u petominutnoj emisiji agencije Fonet o kosovskom problemu „Kosinus“, koju prenose Južne vesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *