Sporazum PDD i DPA za većinu u Nacionalnom savetu Albanaca

BUJANOVAC, PREŠEVO, 19. novembar 2018. (Foto FB Šaip Kamberi) – Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe potpisale su koalicioni sporazum o formiranju većine u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA).

Kako je na svom FB profilu objavio Kamberi, sporazum predstavlja temelj i preduslov za dalji razvoj i prosperitet Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Kamberi je kao stubove sporazuma naveo zaštitu, očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta, posebno nacionalne zastave.

On je dodao da će Savet raditi na napretku u četiri oblasti koje su u nadležnosti ove isntitucije: Obrazovanje, kultura, mediji, upotreba nacionalnih simbola, jezika i pisma, „u skladu sa lokalnim političkim dokumentima i međunarodnim konvencijama“.

Rad Saveta biće u skladu sa referendumom od 1. i 2. marta 1992, Končuljskim sporazumom iz 2001, Zajedničkom političkom platformom iz 2006, Planom od 7 tačaka o pravima Albanaca iz 2013 i Političkom deklaracijom od 14. juna 2018. koju su doneli albanski odbornici iz tri opštine, piše Kamberi i dodaje da je poziv otvoren i drugim albanskim listama da učestvuju u ostvarivanju zadatih ciljeva.

Na izborima za savete nacionalnih manjina 4. novembra, od 15 mesta u NSA PDD je pripalo 6 a DPA 2. Kandidat PDD za predsednika Saveta je Ragmi Mustafa, koji je već zaposlen u Savetu i šef je odborničke grupe PDD u SO Bujanovac.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *