Mašine, oprema i IT kursevi za one koji žele da se vrate na Kosovo

Gde da se vratim: Šabanović

Bujanovac, 20. novembar 2018.- Interno raseljenim licima koja nastoje da se vrate na Kosovo, u Bujanovcu je prezentovan projekat „Podrška održivom povratku na Kosovo“ koji finasira Evropska unija.

Kako je rečeno na prezentaciji realizatora projekta – predstavnika nemačke nevladine organizacije ASB i domaćeg Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR)- cilj je pomoći porodicama interno raseljenih lica u njihovim nastojanjima za održivi povratak.

 Po rečima Branislava Jankovića iz ASB-a, sličan projekat je već realizovan pre tri godine sa odličnim rezultatima – sto porodica se vratilo da živi na Kosovo, a bar desetak firmi i dalje posluje uspešno.

-Zahvaljujući tim rezultatima krećemo u realizaciju ovog projekta. Interno raseljenim licima će biti obezbeđena pomoć u vidu paketa nameštaja i bele tehnike, transporta i carina, kao i grantova za održivi povratak, rekao je Janković.

Akcenat je stavljen na termin „održiv“, pa grantovi za održivi povratak podrazumevaju nabavku mašina i opreme za početak poslovanja i obuku mladih za rad u IT sektoru.

-Najbitnije je da ljudi koji se vrate budu u mogućnosti da izdržavaju sebe i svoje porodice, naglasila je Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTriR-a.

Za biznis 2.500 evra

Pored ostalog, za mlade do 30 godina starosti biće obezbeđeni kursevi za programere, dok je za nabavku mašina i opreme za otpočinjanje biznisa predviđeno ukupno 75.000 evra – 2.500 po pojedincu.

-Cilj je da se u naredne dve godine, koliko će trajati realizacija projekta, na Kosovo vrati 30 porodica, precizirao je Janković.

Projekat nudi pogodnosti onima koji žele i pre svega mogu da se vrate na KiM, pa na pitanje Nasera Šabanovića kako da se vrati u rodno selo Koretin, opština Kosovska Kamenica, kada tamo više nema ni srpskih ni romskih kuća – nije bilo konkretnog odgovora.

 Šabanović od 1999. godine živi u Bujanovcu.

 -Tražim pomoć za svojih 12 članova porodice da nastavimo da živimo ovde. Mi koji smo od početka u privatnom smeštaju za 20 godina nismo dobili ništa, rekao je on.

Projekat „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo“ će početi da se realizuje sledeće godine i, kako je rečeno, usklađen je sa politikom države Srbije.

Uslove konkursa će određivati Kancelarija za KiM Vlade Srbije, rečeno je na skupu.

       




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *