MIsterija transfer stanice: Brzo, veoma brzo

Piše: N. Stevanović; foto deponija/b

Bujanovac, 6. decembar 2018.- Svi rokovi koje je aktuelna vlast u Bujanovcu sama određivala su odavno probijeni, oko 110 miliona dinara je izdvojeno, ali transfer stanice na deponiji još uvek nema.

Od 2013. godine, kada je Opština Bujanovac od EU Progresa kao donaciju dobila glavni projekat transfer stanice – svojevrsnog centra za reciklažu i selektivno razdvajanje otpada, početak funkcionisanja ovog postrojenja opštinske vlasti su nekoliko puta najavljivale.

Predstavljena kao spasonosno rešenje i jedini način za sprečavanje ekološke katastrofe koja Bujanovcu preti od gradske deponije – transfer stanica i dešavanja oko ovog postrojenja su s pravom od samog starta pod budnim okom javnosti.

Za postrojenje je izdvojeno oko 110 miliona dinara – iz Koordinacionog tela je opštini transferovano 65 miliona za izgradnju objekta, dok je 24 miliona iz lokalne samouprave i 157.000 evra donacija iz EU fondova utrošeno za nabavku opreme.

U junu mesecu 2017. godine, predsednik opštine Šaip Kamberi je izjavio da očekuje da radovi na izgradnji budu završeni najkasnije do kraja godine. U istom mesecu, ali ove godine, Kamberi najavljuje da će transfer stanica početi sa radom za mesec dana, da bi danas, na pitanje Bujanovačkih kada će konačno profunkcionisati transfer stanica, načelnik Odeljenja za razvoj i investicije Enver Ramadani odgovorio:

-Vrlo brzo, ovih dana će početi da se montira oprema. Bilo je nesporazuma između firmi koje rade na tome. Preduzeće „Saba Belča“ trenutno postavlja betonsku konstrukciju.

Pitanje je koliko će odrednica „vrlo brzo“ biti dovoljna za stanovnike Bujanovca, ali i za odbornike opozicije u SO Bujanovac koji na svakoj sednici potežu ovo pitanje.

-Tamo ništa nije urađeno. Kamberi je na prošloj sednici obećao da će za mesec dana transfer stanica početi sa radom i ponovo ništa, još jedna laž, rekao je odbornik iz koalicije oko SNS-a Miodrag Milković na poslednjem zasedanju skupštine u ponedeljak.

I dok funkcioneri iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), najveće partije u vladajućoj koaliciji, pomeraju rokove, njihovi partneri u vlasti, po sopstvenom priznanju, nisu najbolje upućeni u situaciju oko transfer stanice.

-Ne znam, bio sam pre tri meseca i trebalo je da se završe neki betonski radovi, ne znam zašto se stalo, rekao nam je zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

Koliko će još noći Bujanovčani udisati opasan dim prozrokovan požarima na gradskoj deponiji zavisi od toga koliko će Ramadanijevo „vrlo brzo“ trajati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *