Nedžat Behljulji, lični stav: BOLJE STO ODSTO RECIPROCITET, NEGO STO ODSTO TAKSE!

Bujanovac, 7. decembar 2018.- Pre nekoliko  dana, sa grupom novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, obišli smo nekoliko sela i prigradskih naselja na Kosovu. Cilj nam je bio da steknemo uvid u situaciju nastalu posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije.

Razgovarali smo sa vlasnicima i zaposlenima u maloprodajnim objektima, i razgledali police i magacine. Opšti utisak je da robe ima i da cene u većini slučajeva nisu promenjene, što znači da, bar za sada, poremećaja u snabdevanju nema.

Ali, jasno je da će dugoročna primena ovih mera Vlade u Prištini imati doprineti odsustvo robe iz Srbije na kosovskom tržištu.

To ne bi bilo dobro ni za proizvođače u Srbiji, ni za potrošače na Kosovu. I kao novinar, i kao privrednik sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini, ali i kao učesnik i organizator nekoliko susreta privrednika iz Srbije (centralne i iz Preševske doline),  Albanije i sa Kosova, smatram da je neophodno omogućiti nesmetan protok robe i ljudi, jer je to u interesu svih naroda i svih građana na Balkanu.

Ali, moramo da budemo svesni da je osnovni uslov za takav protok robe međusobno uvažavanje i stopostotni recirpocitet u odnosima susednih država.

Srbija mora da prizna realnost i da prestane da bude neprijateljski nastrojena prema Kosovu, agresivna politika prema susedu ne donosi dobro nikome, privreda ne sme biti talac politike.

Od ekonomije se živi, o politici se priča!




2 thoughts on “Nedžat Behljulji, lični stav: BOLJE STO ODSTO RECIPROCITET, NEGO STO ODSTO TAKSE!

  1. Небојша са Косова

    А колико су Бујановчке плаћене да објаве овако љигав и бесраман текст? „Косово и Србија“? „суседне државе“? за то ће се ићи у затвор, ништа се не брините!

    Reply
  2. Vladimir

    Opet Srbija kriva? A takse su prijateljska politika? Jel? Da li mozete nekad bar malo da budete objektivni. Kad budete se spustli na zemlju onda ce normalno biti.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *