Tek stotinak Bujanovčana dočekalo mošti ruskih svetitelja (foto & video)

Piše: Nikola Stevanović

Bujanovac, 8. decembar 2018. -Svete mošti ruskih svetitelja, koje su u subotu stigle u Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu, dočekalo na poklonjenje stotinak vernika.

Mošti 18 ruskih svetaca Rostovske i Jaroslavske zemlje su u Bujanovac stigle u pratnji monaha Valentina iz Rusije i bujanovačkog sveštenika Novice, a dočekali su ih vernici na čelu sa parohom bujanovačkim, protojerejom Mićom Zelenovićem, nakon čega je usledio akatist – himna blagodarnosti.

Pojedine svetitelje ruske, čije su mošti sada u Bujanovcu, Zelenović je uporedio sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom.

„Mošti Svetog Sergeja Radonješkog sve ruske zemlje igumana su danas u Bujanovcu. On je ostavio sve i otišao u pustinju nakon čega je osnovao manastir Trojice – Sergijeva lavra – današnje sedište Ruske crkve.  Sveti Aleksandar Nevski, knez ruski, je pobedio Tevtonce i utvrdio pravoslavlje u svojo zemlji – veliki su čudotvorci bili, kao i mnogi drugi svetitelji čija smo imena danas čuli“, poručio je  Zelenović.

Ruski monah Valentin je rekao za Bujanovačke da je ruska svetinja u Srbiji na radost bratskog naroda i sa verom u mir Božiji.

„Mir u duši čovekovoj i svetu oko njega je suština, a nema jednog bez drugog. Samo neka bude mir i neka duh čovečiji bude spokojan“, preveo je sa ruskog monahove reči nastavnik harmonike u ovdašnjoj Muzičkoj školi Miloš Stoimenov.

Ovaj Bujanovčanin nam je rekao da je ruski jezik naučio tokom studija u Ukrajini, u sada nemirima zahvaćenoj oblasti Donbas.

„Došao sam da se poklonim moštima svetitelja koji su svoj život proveli u ljubavi sa Bogom, približavajući time svoj duh Gospodu, smatram da tako Gospod dolazi k nama“, kaže mladi umetnik koji nastupa širom Evrope.

Bujanovčanka Danka Dimić se vodi istom mišlju, ona je u gradsku crkvu došla sa svojom porodicom, rekavši nam da je radosna što kao vernik ima priliku da se pokloni ovakvoj svetinji.

„Ovo je veliki događaj za naš grad“, smatra Svetislav Veličković, „ali se plašim da još uvek nismo zašli duboko u svoju veru da bi mogli da shvatimo značaj ovog dana, očekivao sam više Bujanovčana danas“.

U nedelju će od 9 časova biti služena sveta liturgija u čast Svetog Alimpija Stolpnika, a potom od 14 časova još jedan akatist ruskim svecima.

 

„Pozivam još jednom vernike da se poklone moštima – niko nije moćan kao Bog i njegovi ugodnici“, poručio je paroh Zelenović, izrazivši zahvalnost portalu Bujanovačke za sve objavljeno u vezi ovog događaja.

Vernici u Bujanovcu će moći da se poklone i celivaju ovu svetinju do ponedeljka kada će biti otpraćena u Preševo.






Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *