Predsednik SO Bujanovac i njegov zamenik nisu prijavili imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije

Piše: N. Stevanović; foto PS

Bujanovac, 13. decembar 2018. -Iako su svi funkcioneri lokalne samouprave i narodni poslanici dužni da podnose izveštaje o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije, u bujanovačkoj opštini to nije slučaj.

Izveštaja o imovini i prihodima predsednika SO Bujanovac Adnana Salihua nema u registru agencije, iako je po zakonu bio dužan da ga podnese u roku od 30 dana od izbora na funkciju.

Rok za podnošenje je istekao, s obzirom da je Salihu za prvog čoveka skupštine izabran 23. februara ove godine.

„Ne znam zbog čega nema mog izveštaja u registru. Ja sam to pripremio odmah po stupanju na funkciju. Proveriću sa skupštinskom službom i ispravićemo taj propust ako je do nas“, rekao je za Bujanovačke Salihu.

Svoju imovinsku kartu nije priložio i jedan od njegovih zamenika Basri Veseli, dok je zamenik Zoran Antić sa malim zakašnjenjem podneo izveštaj u kojem se navodi da su njegovi neto prihodi 75.951 dinar mesečno.

Antić kao zamenik predsednika skupštine prihoduje 28.351 dinar, a kao savetnik u Nacionalnoj službi za zapošljavanje 47.600 dinara.

On u svom vlasništvu ima stan od 59 kvadrata i automobile Jugo koral 60 i Mercedes c200, stoji u izveštaju podnetom 19. jula 2016. godine.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je,sa zakašnjenjem od dva meseca podneo izveštaj11. avgusta 2016. godine.

Pored kuće od 100 metara kvadratnih koju je nasledio, Kamberi je naveo da poseduje i automobil Golf 4, a kao neto mesečni prihodi navode se plata predsednika opštine od 76.353 dinara, i 108.000 dinara, koje je prihodovao kao poslanik u Narodnoj skupštini do 3. juna 2016.

Kamberi je izveštaje podnosio i kao poslanik2014. godine i predsednik opštine 2010. godine.

Zakonom je predviđeno da, ukoliko nema promene funkcije koju obavlja, funkcioner je dužan da podnese izveštaj ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke već poslate Agenciji, odnosno ako se imetak smanjio ili povećao za iznos veći od prosečne godišnje zarade u Srbiji (bez poreza i doprinosa). Primera radi, prosečna republička neto zarada u 2016. godini je iznosila  553.164 dinara.

S obzirom da je poslednji izveštaj podneo 2012. godine treba pretpostaviti da ovakvih promena u imovinskom stanju zamenika predsednika opštine Stojanče Arsića nije bilo.

„Ukoliko nema promene veće od jednog prosečnog ličnog dohotka onda se ne prijavljuje, ja nemam ništa novo da prijavim“, rekao nam je Arsić.

Na naše pitanje da li je sada u penziji Arsić je odgovorio da „sve radi po zakonu i da se to može proveriti“.

Inače, u njegovom izveštaju o prihodima i imovini iz 2012. godine navodi se da kao zamenik predsednika opštine prima platu od 37.600 dinara, dok kao lekar u Domu zdravlja Bujanovac mesečno prihoduje 121.000 dinara.

Arsić je vlasnik polovine kuće od 140 kvadrata, obradivog zemljišta površine 28600 metara kvadratnih, nasledio je trećinu kuće od 70 kvadrata i poseduje automobile pežo 306, ford eskort, kao i traktor IMT.

Narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović je u izveštaju podnetom 9. septembra ove godine kao prihode naveo poslaničku platu od 96.000 dinara i paušal od 16.000 dinara koji prima kao odbornik u SO Bujanovac.

Na naše pitanje šta je sa primanjima iz Specijalne bolnice Bujanovačka banja gde je inače zaposlen Mitrović je odgovorio da je radni odnos u Specijalnoj bolnici u statusu mirovanja.

„Od izbora za narodnog poslanika nikakve finansijske prinadležnosti iz Bujanovačke banje ne ostvarujem, to možete proveriti“, rekao je Mitrović.

Mitrović poseduje i polovinu kuće od 150 kvadrata, njivu, šumu i pašnjak malih površina i automobile bmw 5 i lada samara.

Nijedan od pomenutih funkcionera nema depozite niti štednju u bankama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *