Gde Bujanovčani čekaju NOVU godinu: Bilo gde, samo ne ovde

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. decembar 2018.- Na bujanovačkom gradskom trgu, restoranima, kafanama i kafićima nema organizovanog dočeka Nove godine već godinama.

Osim onih koji ostanu u svojim domovima, Bujanovčani ni ovog 31. decembra neće čekati Novu godinu u svom gradu.

Bolje im je, kako kažu, „bilo gde – samo ne ovde“.

„Bilo gde“ je najčešće Vranje, poslednjih godina se ide i u Kumanovo i Skoplje, a oni koji imaju novca odlaze na nekoliko dana u Grčku, Bansko, Ohrid ili slične destinacije.

A ne tako davno nije bilo tako. Motel, Jezero, Banja, diskoteke bili su puni u “najluđoj noći” pa su u Bujanovac dolazili i ljudi sa strane.

Dodamo li tome i da su ranije firme poput Duvanske, Svetlosti, Gumoplatike ili Doma zdravlja u svojim restoranima organizovale doček, stvar postaje mnogo jasnija.

Ponuda za doček praktično i nema, bar ne u omiljenim mestima za provod Bujanovčana – kafanama.

-Kafanski doček mojoj ekipi više nije interesantan, a ne sećam se da je drugih opcija ovde i bilo. Zato se već nekoliko prethodnih godina ide na neku svirku ili kućnu varijantu, u Vranje, Niš, Beograd – tako će biti i sada, kaže nam Bujanovčanin Milan.

Na drugoj strani, ugostitelji kažu da ne organizuju doček jer nema interesovanja:

-Nema dovoljno zainteresovanih za doček u kafani u Bujanovcu, jednostavno nam se ne isplati da organizujemo bilo šta, kaže za Bujanovačke Nikola Simonović, vlasnik popularne gradske kafane „Levko“.

A da „bilo gde – samo ne ovde“ uglavnom važi samo za novogodišnju noć potvrđuje veliki broj rezervacija za prvo i drugo veče, ne samo u kafani „Levko“ nego i u ostalim restoranima, po ceni od 1500 dinara za kompletnu večeru i neograničeno piće.

-To je normalno, mi smo, silom prilika, po tim našim kafanama stalno, bilo bi previše i za doček, kaže nam Dejan, jedan od bujanovačkih gradskih likova.

-Ode se negde na stranu za to veče, da se pamti po nečemu, ipak je Nova godina, a za „reprize“smo ponovo tu – domaći teren, sa ljudima koje dugo nismo videli i koji se vraćaju u Bujanovac na tih nekoliko dana oko praznika, kaže on.

Doček na gradskom trgu je još jedna nemoguća misija – sve prethodne multietničke opštinske vlasti imale su jednu nezvaničnu poruku kad god se postavilo to pitanje – „nemoguće je organizovati novogodišnju proslavu za sve (Srbe, Albance i Rome), a ako ne može za sve, neće biti ni za koga“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *