Sveti Nikola među Bujanovčanima (Foto)

Piše: N. Stevanović

 

Bujanovac, 19. decembar 2018. -Svetog Nikolu, sveca koga slavi pola Srbije, a druga polovina ide na slavu,  slavi i oko 300 kuća u Bujanovcu.

Veliki broj Bujanovčana prisustvovao je jutros 19. decembra liturgiji u gradskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služenoj u čast Svetog Nikole, koga po rečima paroha bujanovačkog protojereja Mića Zelenovića, slavi najveći broj vrenika u Bujanovcu.

Kako običaji nalažu u crkvu se donosi slavski kolač, crveno vino i žito.

„Dok budemo slavili i postojaćemo“, rekao je za Bujanovačke Svetislav Veličković, čekajući na osveštenje i rezanje slavskog kolača.

„Za mene današnji dan predstavlja sreću, blagostanje koje sa gostima, prijateljima i rodbinom, ispuni moj dom“, dodao je Veličković.

Ljubiša Čolović kaže da njegova porodica i on Svetog Nikolu doživljavaju kao zaštitnika.

„Uveren sam da Srbi dobro znaju šta predstavlja krsna slava“, rekao je.

Dok se kod kuće pripreme za doček gostiju privode kraju, Dragan Milić je u crkvu doneo slavski kolač na rezanje. Kaže nam da u očuvanju pravih, porodičnih vrednosti  slava ima ključnu ulogu.

„Današnji dan proveden sa porodicom, prijateljima i bliskim ljudima jednostavno ničim ne može da se zameni. Nadam se da ćemo slaviti još dugo“, kaže Dragan.

Bujanovačke svima koji slave žele da Svetog Nikolu provedu u miru, sreći i ljubavi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *